Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΑΣ... (ΠΠΓΗ)

Συνέντευξη από τον αρχισυντάκτη 
του ραδιοφωνικού σταθμού ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


-Γεια σας!
-Γεια σας, παιδιά!
-Θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τη δουλειά σας.
-Πολύ ωραία! Σας ακούω.
-Καταρχάς, με τι ασχολείται ο αρχισυντάκτης;
-Ο αρχισυντάκτης ασχολείται με τη συλλογή των ειδήσεων. Μιλάει με διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι τον πληροφορούν για τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.
-Η δουλειά σας είναι πολύ κουραστική; Έχετε ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά σας;
-Βέβαια, η δουλειά μου είναι πολύ κουραστική, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί κάτι έκτακτο. Τώρα, όσο αφορά τον χρόνο που περνάω με την οικογένειά μου, δεν είναι ούτε λίγος ούτε πολύς. Τις καθημερινές έχω συνήθως αυξημένες υποχρεώσεις, έτσι προσπαθώ να περνάμε πολύ χρόνο μαζί τα Σαββατοκύριακα, παρόλο που μερικές φορές η δουλειά δεν το επιτρέπει.
-Η οικονομική κρίση έχει "χτυπήσει" το επάγγελμά σας; Είστε ευχαριστημένος από τον μισθό σας; Μπορείτε να συντηρήσετε την οικογένειά σας; 
- Ναι, η οικονομική κρίση έχει "χτυπήσει" σε μεγάλο βαθμό το επάγγελμά μου. Ο μισθός μου δεν με ικανοποιεί απόλυτα, αλλά προς το παρόν, μπορώ να συντηρήσω την οικογένειά μου. Τώρα, στο μέλλον βλέπουμε.
-Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που μας αφιερώσατε!
- Εγώ σας ευχαριστώ, παιδιά! Καλή πρόοδο!

Γιάννης Σερετόπουλος Α2


Συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Βασίλη Σπυριδάκη

"Ένας δημοσιογράφος που θέλει να δημιουργήσει διαλέγει την έντυπη δημοσιογραφία. Η τηλεόραση είναι πιο εύκολη".

 -Τι ενδιαφέρον βρίσκετε στη δουλειά σας;
- Ανακαλύπτω συνεχώς ανθρώπους, ιδέες, γεγονότα κ.ά.
-Θα μας προτείνατε να γίνουμε δημοσιογράφοι και γιατί;
-Θα σας το πρότεινα, αν πληρούσατε  κάποιες προϋποθέσεις: να γράφεται, να είστε περιέργοι και να διαβάζετε.
- Πόσες ώρες εργάζεστε;
- Εγώ προσωπικά, όταν ήμουν στην εφημερίδα και στην τηλεόραση δούλευα 13 με 14 ώρες, γιατί έτσι ήταν η δουλειά μου και έπρεπε να κατευθύνω και πολλούς ανθρώπους.
- Ήταν όνειρό σας να γίνετε δημοσιογράφος; 
- Το όνειρό μου ήταν να κάνω μια δουλειά που θα μου έδινε τη δυνατότητα να γράφω.  Πάντα μου άρεσε να γράφω. Βέβαια για να ικανοποιήσω τους γονείς μου έδωσα εξετάσεις  και πέρασα στην Ιατρική σχολή.
- Πώς βρεθήκατε στην τηλεόραση; 
- Μου έγινε πρόταση και ήταν και μια πρόκληση για μένα.
- Βάζετε εσείς οι δημοσιογράφοι "σάλτσες" στα άρθρα σας;
- Ναι, πράγματι βάζουμε "σάλτσες". Αυτό μας βοηθάει να κάνουμε τα άρθρα πιο ξεχωριστά.
- Τι πιστεύετε ότι προσελκύει τον αναγνώστη στην εφημερίδα;
- Αυτή την εποχή τον προσελκύουν άρθρα σχετικά με την οικονομία και την αστυνομία.
- Τα χρήματα που σας παρέχει η δουλειά σας είναι αρκετά;
- Δεν είναι λίγα ούτε πολλά. Φτάνουν για τη συντήρηση τη δική μου και της οικογένειάς μου.
- Πόσο κοστίζει η εκτύπωση των εφημερίδων; 
- Το εκτυπωτικό κόστος είναι 20.000-25.000 ευρώ τον μήνα.
- Τι σχέση έχουν οι δημοσιογράφοι με την οικονομική κρίση;
- Θα έπρεπε να την έχουν προλάβει, έπρεπε να είχαν ενημερώσει τον κόσμο, αλλά...
- Μπορεί ένας δημοσιογράφος να σατιρίσει κάποιον;
- Ναι, αλλά όχι να τον δυσφημίσει.
- Έχετε κινδυνεύσει ποτέ εξαιτίας της δουλειάς σας;
- Ναι, έτρεχα στον δρόμο να προλάβω να κάνω ρεπορτάζ, να πάρω συνέντευξη από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε μια στροφή το αυτοκίνητο γύρισε ανάποδα κι έπεσαν όλες οι κάμερες στο κεφάλι. Ευτυχώς τραυματίστηκα ελαφρά.
- Έχετε παρουσιάσει δελτίο ειδήσεων;
- Ναι.
- Εκνευρίζεστε, όταν τσακώνονται οι πολιτικοί;
- Ναι, κι επίσης όταν ρωτάς κάποιον πολιτικό κάτι και σου μιλάει για ένα τελείως διαφορετικό θέμα.
- Έχετε δεχτεί κριτική;
- Ναι. Μάλιστα μια φορά ήρθαν κάποιοι μου διέλυσαν τα γραφεία και με ξυλοκόπησαν.
- Θα εγκαταλείπατε τη δημοσιογραφία; 
- Ναι, θα έγραφα βιβλία, όπως έχω ξεκινήσει ήδη.
- Με τι ασχολείστε στο βιβλίο;
- Γράφω τη βιογραφία κάποιων ανθρώπων που με ενδιαφέρουν.
- Ποια πρόσωπα διάσημα έχετε συναντήσει;
- Έχω πάρει συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους: πολιτικούς, πατριάρχες, προέδρους Δημοκρατίας, αλλά και ποιητές, αξιωματικούς κ.ά.


Ρενάτα Γιαννακουδάκη
Γιώργος Κελαντωνάκης
Α2

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ (ΠΠΓΗ) ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ

      Χθες ήρθε στο σχολείο μας ο δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης, για να συζητήσουμε για την ενδιαφέρουσα δουλειά του και τις εμπειρίες του στον χώρο της δημοσιογραφίας στα πλαίσια της διαθεματικής εργασίας που κάνουμε με θέμα "Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στη ζωή μας". Ο κύριος Σπυριδάκης, καταξιωμένος στον χώρο μου, έχει εργαστεί σε τοπικές εφημερίδες και κανάλια της Κρήτης. Η ζωή του και οι εμπειρίες του αναδείχθηκαν μέσα από τις ερωτήσεις των μαθητών. Στην καριέρα του έχει ζήσει πολλές έντονες στιγμές που τον έχουν σημαδέψει, σε αποστολές του σε πολύ δύσκολες καταστάσεις όπως σε πόλεμο, ατυχήματα και δύσκολες συνεντεύξεις. Μίλησε για τα υπέρ και τα κατά της δημοσιογραφίας και συμβούλεψε τους μαθητές που θέλουν ν' ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνάντησα αυτόν τον δημοσιογράφο και κάναμε μια πολύ ωραία συζήτηση.
Νίκος Βολυράκης Α1


         Ένας σημαντικός άνθρωπος από τον κλάδο της δημοσιογραφίας, ο κύριος Βασίλης Σπυριδάκης επισκέφτηκε το σχολείο μας χθες. Αυτή η επίσκεψή του οφείλεται στην ενασχόλησή μας με τον ρόλο που παίζει το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στη ζωή μας. Αφότου μας είπε κάποια πράγματα για τον εαυτό του, αρχίσαμε να εκφράζουμε τις απορίες μας τις οποίες έλυνε πρόθυμα. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η αγάπη που έδειχνε για το επάγγελμά του, όπως επίσης και το θάρρος του ανταποκρινόμενος στις αποστολές που του ανέθεταν. Επιπλέον, μου άρεσε ο τρόπος έκφρασής του και η υψηλή διανόησή του. Θεώρησα αυτή τη συνέντευξη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια και μάθαμε πολλά πράγματα για τον χώρο αυτό. 

Γεωργία  Δασκαλάκη Α1

           Η δημοσιογραφία είναι μια δουλειά που χρειάζεται γνώσεις, ταλέντο στο γράψιμο, περιέργεια και αρκετή εμπειρία. Αυτό τόνισε ιδιαίτερα στη χθεσινή συνέντευξή του ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Σπυριδάκης, πράγμα που μου έκανε εντύπωση, επειδή εγώ πίστευα πως δεν χρειάζονταν τόσα προσόντα. Όπως αποδείχθηκε η δουλειά του δημοσιογράφου στην τηλεόραση απαιτεί λιγότερο χρόνο απ' ότι στην εφημερίδα (γεγονός που δεν περίμενα). Ειδικά τώρα που εξαιτίας του διαδικτύου οι πωλήσεις των εφημερίδων έχουν πέσει, αυτές πρέπει να ψάχνουν για πιο "ελκυστικά" θέματα. Επιπλέον, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το ότι λόγω αυτής της δουλειάς μπορεί να κινδυνεύσεις.Παρ' όλα τα καινούρια πράγματα που έμαθα, βαρέθηκα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, διότι οι απαντήσεις του κ. Σπυριδάκη ήταν εκτενείς. Επιπρόσθετα, δεν ήταν μετριόφρων και πιστεύω ότι δεν τράβηξε το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών. Προσωπικά, μάλλον δεν θα ήθελα ν' ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία. Πάντως ήταν μια σχετικά καλή εμπειρία που θα τη θυμάμαι.

Ειρήνη Κατεβαίνη-Μπίτζου Α1

             Χθες επισκέφτηκε το σχολείο μας ένας δημοσιογράφος για να μας μιλήσει για το επάγγελμά του, ο κ. Βασίλης Σπυριδάκης. Ήρθαν και τα παιδιά του Α3 του 7ου Γυμνασίου. Όλοι συγκεντρωθήκαμε στο Αμφιθέατρο. Αφού μας μίλησε λίγο για τον εαυτό του και τη δουλειά του μας ζήτησε να του κάνουμε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις "έπεφταν βροχή", ερωτήσεις για τη δουλειά του, για τις σπουδές του, για τις περιπέτειές του αλλά και για την προσωπική του ζωή. Ήταν διευθυντής στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και τώρα κάνει μία εκπομπή στο Creta Channel. Πιστεύει ότι η δουλειά στην τηλεόραση είναι ευκολότερη από την εφημερίδα. Συμπερασματικά, για να γίνει κάποιος δημοσιογράφος πρέπει να του αρέσει να γράφει, να διαβάζει, να είναι περίεργος, να ξέρει ότι δεν θα έχει σταθερό ωράριο και φυσικά να έχει ταλέντο.

Θεοδώρα Κυριακοπούλου Α1

            

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Χθες 14/5/2012 ύστερα από πρόσκλησή μας ήρθε στο ΠΠΓΗ ο γνωστός δημοσιογράφος Βασίλης Σπυριδάκης. Αρχικά μας μίλησε για το επάγγελμά του και ύστερα απάντησε σε καταιγισμό ερωτήσεων των μαθητών. Στη συζήτηση συμμετείχαμε όχι μόνο εμείς οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 του ΠΠΓΗ, αλλά και οι μαθητές του Α3 του 7ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Γελοιογραφίες για την τηλεόραση (ΠΠΓΗ)



Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις γελοιογραφίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο σχετικά με την τηλεόραση...

Έφη Κοπιδάκη, Α1 ΠΠΓΗ










Γιώργος Κελαντωνάκης, Α2 ΠΠΓΗ











Η εμπειρία μας από την επίσκεψή μας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ...


Ελένη Βλατάκη, Α1 ΠΠΓΗ

Πριν από λίγες μέρες συνέβη κάτι συναρπαστικό!  Το σχολείο μου επισκέφτηκε τον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ, όπου μικήσαμε μάλιστα σε ζωντανή εκπομπή!

Από το πρωί εκείνης της μέρας φαινόταν πως θα ήταν αξέχαστη!  Εφόσον θα πηγαίναμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη, όλοι ήμαστε χαρούμενοι και χαλαροί. Περιμέναμε τα λεωφορεία (να έρθουν να μας πάρουν από το σχολείο) και, αφού πήραμε και τα παιδιά του 7ου Γυμνασίου ξεκινήσαμε για τον σταθμό. Εκτός από την ξεχωριστή εμπειρία και ανάμνηση που θα αποκτούσαμε είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τους μαθητές του Α3 του 7ου Γυμνασίου, με τους οποίους αλληλογραφούσαμε. Μόλις φτάσαμε στον προορισμό μας, μπήκαμε στο κτίριο και με θαυμασμό κοιτάζαμε τα δεκάδες πόστερ στους τοίχους! Ο χώρος όπου στεγάζεται ο σταθμός ήταν αρκετά μεγάλος, με διαφορετικής λειτουργίας αίθουσες. Η αίθουσα υποδοχής ήταν διακοσμημένο με απλά αλλά συγχρόνως κομψά έπιπλα, δηλαδή τρεις πολυθρόνες, χρώματος μπλε, και ένα μακρόστενο τραπεζάκι. Πίσω από αυτά βρισκόταν η γραμματεία. Υπήρχαν κι άλλα γραφεία: για την ενημέρωση, για τα τηλεφωνήματα. Όμως το δωμάτιο που τραβούσε την προσοχή όλων ήταν το στούντιο καθώς και η κονσόλα! Το στούντιο ήταν υπέροχο!  Στο κέντρο του βρισκόταν ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι καθώς και τρία μικρόφωνα. Υπήρχε και μια ταμπελίτσα που, όταν άναβε το κόκκινο, σήμαινε πως ήμαστε «στον αέρα». Πίσω από αυτό το δωμάτιο υπήρχε μια τεράστια κονσόλα · για να τη χειριστεί κάποιος, έπρεπε να έχει ταλέντο! Από αυτήν ελέγχονταν τα πάντα: τα τραγούδια, ο ήχος, οι ειδήσεις και ό,τι άλλο μπορούσαμε να φανταστούμε!
            Εκτός από την ξενάγηση που μας έκανε η διευθύντρια του σταθμού, στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβανόταν και η παρακολούθηση ζωντανής εκπομπής! Κάποιοι από εμάς μιλήσαμε σε αυτή την εκπομπή. Εγώ στην αρχή ντρεπόμουν, παρ΄ όλα αυτά «βγήκα στον αέρα». Το άγχος κα η αγωνία μετατράπηκαν σε ευχαρίστηση και ενδιαφέρον!
            Περάσαμε φανταστικά! Η καλή παρέα, η ξενάγηση, η ζωντανή εκπομπή, όλα έπαιξαν ρόλο στην ευχάριστη διάθεση του καθενός. Θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλους να επισκεφτούν αυτόν τον σταθμό, διότι εκτός από τους ευγενικούς και συμπαθητικούς εργαζόμενους που διαθέτει, θα σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε ζωντανά από το ραδιόφωνο.
            Ήταν μια αξέχαστη και πρωτότυπη εμπειρία, που θα μας συντροφεύει για πάντα.


Γιάννης Κονιδάκης, Α1 ΠΠΓΗ

Την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήσαμε μια εκπαιδευτική επίσκεψη με το σχολείο στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ. Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε να γίνει στα πλαίσια μιας διαθεματικής εργασίας που κάνουμε με το Α3 του 7ου Γυμνασίου και έχει τίτλο «Το ραδιόφωνο και η τηλεόραση στη ζωή μας».
Όταν φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκαν θερμά οι εργαζόμενοι του σταθμού. Μας είπαν πως παραξενεύτηκαν που επισκεπτόμαστε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Στη συνέχεια μας έδειξαν τους χώρους όπου εργάζονται. Εγώ εντυπωσιάστηκα από το δωμάτιο όπου έχουν μια συλλογή από δίσκους βινυλίου. Μου άρεσε ακόμα η αίθουσα του μοντάζ και φυσικά το στούντιο.
Πήραμε συνεντεύξεις από πολλά ενδιαφέροντα άτομα. Εγώ συγκεκριμένα πήρα συνέντευξη από μια δημοσιογράφο και  πιστεύω ότι έμαθα αρκετά χρήσιμα πράγματα, όπως πώς γίνεται μια καλή συνέντευξη. Ακόμα κατάλαβα πως το να είσαι δημοσιογράφος δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί δεν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο και πρέπει να είσαι πάντα σε ετοιμότητα. Κάποια παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ζωντανά σε δύο εκπομπές της ΕΡΑ και απαντούσαν σε ερωτήσεις όπως γιατί πήγαν εκεί, αν ακούν ραδιόφωνο κ.ά.
Πιστεύω ότι η εκπαιδευτική επίσκεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό ήταν μια πολύ ευχάριστη και χρήσιμη εμπειρία. Περάσαμε πάρα πολύ καλά και πιστεύω πως μάθαμε αρκετά για τα επαγγέλματα εκεί. Θα το θυμάμαι για πάντα ως μια ευχάριστη ανάμνηση.